Semnele din naştere

Semnele din naştere

Semnele din naştere

februarie
11
2015

Semnele din naştere sunt o marcă unică „primită” la venirea pe lume. Micile pete de la nivelul pielii pot dispărea când bebe creşte sau pot persista, fără ca acestea să fie, în general, dăunătoare pentru sănătatea micuţului.

Există mai multe tipuri de semne din naştere printre care alunitele, petele de culoarea vinului sau a somonului, hemangioamele. Toate sunt rezultatul unor hipo sau hiperpigmentări ale pielii sau a dezvoltării insuficiente a vaselor de sânge care rămân grupate.

Petele de culoarea vinului

Aceste semne din naştere (de culoare roz-roşiatică sau purpurie) sunt uşor diferite prin aceea că nu dispar odată cu trecerea timpului şi pot deveni, în timp, mai mari şi mai închise la culoare. În marea lor majoritate, acestea se regăsesc pe capul sau pe faţa copilului, putând coborî ulterior către gât, dar se pot afla şi pe alte părţi ale corpului.

O astfel de pată poate pune probleme medicale şi, pentru că părinţii să fie siguri că existenţa ei nu este legată de afecţiuni medicale, se pot face nişte teste, la recomandarea medicului, care să excludă eventualele conexiuni cu leziuni intracraniene.

 

Petele de culoarea somonului

Acestea sunt cele mai comune semne din naştere. Se regăsesc pe frunte, pleoape, nas, gât sau pe ceafă şi culoarea lor obişnuită devine mai închisă atunci când bebe plânge sau este supărat. Cele mai multe dispar înainte ca bebe să împlinească 2 anişori.

 

Hemagioamele

Se poate ca aceste semne cu aspect de căpşună să nu apară la naştere, ci în prima lună de viaţă a celui mic. Se ivesc cu dimensiuni mai mici, dar cresc în timp, ajungând la volumul maxim atunci când bebe împlineşte 18 luni, după care încep să se micşoreze. Majoritatea trec înainte de vârsta de 7 ani. Câteodată, în funcţie de localizarea hemangiomului, tratamentul poate fi recomandat. Discutaţi cu pediatrul pentru a vedea ce este necesar de făcut, dar este bine să ştiţi că situaţiile care impun măsuri urgente sunt cele în care hemagioamele se află în apropierea ochilor sau pe nas, pentru că pot împiedica vederea sau respiraţia.

 

Alunitele

Numite şi negi congenitali, alunitele pot prezenta un potenţial pericol numai atunci când sunt prezente într-un număr foarte mare pe corp, sunt uriaşe sau când încep să-şi modifice forma, se decolorează sau sângerează. Totuşi, oricât de mici sau de mari, este bine să evitaţi expunerea la soare a acestor semne din naştere.

Comentarii

comentarii

Autor: Adina Scarlat

Cuvinte Cheie: , ,

comentarii: 0

Lasă un răspuns