Preconcepţia – ce trebuie să ştii?

Preconcepţia – ce trebuie să ştii?

Preconcepţia – ce trebuie să ştii?

martie
24
2015

 

Pentru a avea un bebeluş sănătos, este imperios necesar ca ambii parteneri să fie perfect sănătoşi înainte de momentul concepţiei. Sperma bărbatului şi ovulul femeii sunt baza unui început bun în viaţă pentru micuţul bebeluş. De îndată ce vă decideţi să aveţi un bebeluş, atât dvs .cât şi partenerul dvs. trebuie să vă evaluaţi stilul de viaţă şi să determinaţi dacă sunt necesare schimbări. De asemenea, trebuie să vă planificaţi o vizită la doctor pentru o planificare anterioară sarcinii, consiliere şi examinare fizică.

 

Sunt o mulţime de factori care pot să contribuie la problemele de concepţie. Printre aceştia se numără şi stilul de viaţă, vârsta femeii şi calitatea spermei. O dietă echilibrată şi fertilitatea merg mână în mână, aşa că încercaţi să mâncaţi sănătos pentru a vă îmbunătăţi şansele de concepţie.

 

Sarcina la vârste avansate

În zilele noastre tot mai multe femei aleg să îşi termine întâi studiile, apoi să îşi construiască o carieră, să aibă o stabilitate financiară şi abia apoi se gândesc să facă şi un copil. Aceasta duce la o creştere a vârstei la care are loc concepţia, iar pentru femeile care au deja peste 35 de ani, vârsta poate fi o problemă. Infertilitatea creşte odată cu vârsta. Vârful perioadei fertile, atât la femei cât şi la bărbaţi, este în jurul vârstei de 20-25 de ani, începând să scadă apoi în jurul vârstei de 30 de ani la femei şi 40 de ani la bărbaţi. Infecţii ale trompelor uterine, fibromul uterin şi endometrioza sunt destul de des întâlnite la femei mai în vârstă şi sunt cauze obişnuite pentru infertilitate.

 

Majoritatea femeilor cu vârste peste 35 de ani reuşesc cu uşurinţă să rămână însărcinate şi să aibă sarcini normale, fără complicaţii. Complicaţiile legate de sarcină cresc odată cu vârsta, dar totuşi nu sunt într-un procent foarte ridicat. Există posibilitatea că femeia respectivă să rămână mai greu însărcinată datorită faptului că după 35 de ani fertilitatea scade dramatic. De asemenea este mai expusă riscului apariţiei problemelor în sarcină, cum ar fi tensiunea ridicată, diabet de sarcină şi chiar pierderea sarcinii.

 

Ovarele polichistice

Chisturile se formează atunci când foliculele nu reuşesc să se desprindă la momentul ovulatiei şi încep să crească. Acest lucru se poate datora unei dereglări hormonale şi se manifestă fie prin absenţa menstruaţiei, fie prin cicluri menstruale neregulate.

 

Sănătatea

Dacă aveţi vreo problema cronică de sănătate (de exemplu astm, diabet, tensiune ridicată, probleme cu glanda tiroidă, etc), este recomandat să vorbiţi mai înainte cu doctorul dvs. şi să îi spuneţi că plănuiţi să aveţi un bebeluş. Trebuie să aflaţi dacă această stare a dvs. poate să afecteze sarcina sau bebeluşul şi invers, dacă sarcina poate agrava condiţia dvs. de sănătate, dacă trebuie să renunţaţi sau să înlocuiţi o parte din medicaţia actuală.

 

O dietă sănătoasă şi sport cât cuprinde

Indiferent că sunteţi sau nu însărcinată, ar trebui să mâncaţi sănătos. În plus, o dietă echilibrată vă ajută şi la concepţie. Acidul folic este de asemenea recomandat de majoritatea medicilor, încă înainte de a rămâne însărcinată. Mai mult decât atât, este dovedit faptul că exerciţiul fizic stimulează eliberarea de endorfine şi relaxarea şi creşte şansele unei sarcini sănătoase.

 

Comentarii

comentarii

Autor: Adina Scarlat

Cuvinte Cheie: , , , ,

comentarii: 0

Lasă un răspuns