Când este cel mai potrivit pentru copil să inveṭe să schieze?

Când este cel mai potrivit pentru copil să inveṭe să schieze?

Când este cel mai potrivit pentru copil să inveṭe să schieze?

octombrie
22
2014

Schiatul este una dintre activităţile favorite ale iernii pentru mulţi, iar copiii nu ar trebui privaṭi de această plăcere. Când este momentul cel mai potrivit pentru un copil să ia contact cu schiurile şi cu pârtia?

Schiul este un sport complex, care solicită un număr mare de grupe de muşchi. Iar dacă micuţul îşi exprimă interesul pentru acest sport, momentul propice deprinderii lui este oricând începând cu vârsta de 3 ani, când a deprins complet coordonarea mişcărilor, şi-a dezvoltat orientarea şi forţa, iar despre frică încă nu poate fi vorba. Totodată statura şi nivelul de adaptabilitate îi ajută că sportul să pară mult mai uşor decât ar putea să le pară adulţilor.

Primii paşi în învăţarea schiatului de către micuţi sunt familiarizarea cu echipamentul şi experimentarea alunecării uşoare pe zăpadă. Odată parcursă această etapă, distanţele de alunecare sunt mărite gradual. Iar dacă încep să se descurce singuri, vor putea să intre pe pârtia de începători după doar câteva zile de curs, tot sub supravegherea instructorului, bineînţeles.

În cazul în care evitaţi acest sport din cauza periculozităţii mari a deplasării la viteze mari, este util să ştiţi că, în general sunt uşoare căzăturile copiilor în zăpadă, iar supravegherea de către instructor sau părinţi reduce foarte mult riscurile la care ar putea fi expus micuţul.

Dacă te-ai hotărât să îl înveţi pe puştiul tău să schieze, trebuie să ştii câteva lucruri atunci când îi alegi echipamentul:

–           Lungimea schiurilor trebuie să ţină cont de înălţimea şi greutatea copilului, dar şi de abilităţile sale. Schiurile scurte sunt mai uşor de controlat, fiind recomandate nu doar pentru copii, ci şi pentru începătorii mai mari în vârstă;

–           Caută schiuri care se îndoaie puţin la mijloc, cele rigide nefiind recomandate pentru copii;

–           Este important ca atunci când îi cumpăraţi sau închiriaţi clăpari, aceştia să îi strângă glezna, protejându-l astfel de eventuale accidente. Clăparii cu o singură clapă sunt într-adevăr mai uşor de încălcat de către micuţ, însă nu oferă aceeaşi siguranţă precum cei cu mai multe clape.

Beneficiile schiatului pentru copii sunt multiple, iar cele mai importante sunt dezvoltarea echilibrului şi a vederii periferice, îmbunătăţirea coordonării şi a orientării în spaţiu, completate de interacţiunea cu natura şi adaptarea la altitudini înalte şi la aerul puternic. Musculatura lui va fi solicitată, dezvoltându-se în mod armonios, iar sistemul sau osos este şi el ajutat în procesul de creştere. Şi sistemul său imunitar are de câştigat, copilul îmbolnăvindu-se mult mai rar.

Comentarii

comentarii

Autor: Adina Scarlat

Cuvinte Cheie:

comentarii: 0

Lasă un răspuns